• Místnosti
  • Obývací pokoj
  • Styly

aktualizováno

5 nápadů na uspořádání obývacího pokoje ve stylu vintage

Obývací pokoj ve stylu vintage je krásnou cestou do minulosti – malebný, s charakterem a duší. Sníte o takovém obývacím pokoji? Podívejte se, jaké máme nápady na jeho uspořádání.

V tomto článku se dozvíte:

  • Co je to vintage styl?
  • Jak zařídit podlahu v obývacím pokoji v tomto stylu?
  • Jak zařídit obývací pokoj ve stylu vintage?
  • Jak vybrat a uspořádat doplňky do obývacího pokoje ve vintage stylu?

Co je to styl vintage?

Vintage styl lze definovat jako lásku k minulosti, k tomu, co je nevratné. Je pro snílky, lidi s citlivou duší a milovníky historie. Vintage styl znamená přírodní materiály – především dřevo, sklo a přírodní látky. Není tedy divu, že si Češi ve svých bytech rádi zařizují obývací pokoje ve vintage stylu. Pokud si rádi vážíte toho, co bylo dříve, pak se podívejte na našich 5 designových nápadů, které vám pomohou vytvořit prostor ve vintage stylu.

https://www.meble-bogart.pl/uploads/products_clear/10879/wersalka-klubowa-prl33081.jpg

1. Vneste do svého obývacího pokoje ducha vintage – dřevěná podlaha

Začněme tím základním – podlahou. Její vzhled výrazně určuje charakter celého interiéru. Vyberte si přírodní materiál. V padesátých a šedesátých letech, na které vintage styl silně odkazuje, byly dřevěné parkety velmi oblíbené. Nejkrásnější jsou prkna ve tvaru rybí kosti. V mnoha starších bytech jsou pod koberci stále krásné, ale poněkud zanedbané dřevěné podlahy.

NÁŠ TIP! Pokud jste šťastným majitelem staré parketové podlahy, neodepisujte ji. Pravděpodobně ji můžete jen zbrousit a znovu natřít nebo naolejovat. Bude vypadat jako nová.

2. Výběr nábytku ve stylu vintage

Vintage obývací pokoj potřebuje pečlivě vybraný nábytek. V této roli se dobře uplatní čalouněný nábytek na jemných nožkách. Šikmé tvary nebo naopak výrazně geometrické, jako pohovky z dob komunismu. Vintage styl je také záliba v křeslech ve tvaru mušlí nebo v nadčasových ušácích. Současní výrobci nabízejí celou řadu designů a barev tohoto typu nábytku. Je tedy z čeho vybírat.

Vintage styl miluje dřevo, a proto do obývacího pokoje určitě umístěte dřevěný nábytek. V této roli budou dokonale fungovat dřevěné komody s různými texturami čel. Zajímavým nápadem by byl nábytek s leštěným efektem, který bude působit „starým“ dojmem. Vintage styl má rád, když předměty nevypadají, jako by byly právě vyjmuty z výlohy.

Když už mluvíme o výlohách, skleněnou vitrínou v historickém obývacím pokoji nic nezkazíte. Vzpomínáte si na křišťálové nádobí z dob komunismu, které bylo nezbytnou součástí každé domácnosti? Dnes jsou opět v oblibě.

V obývacím pokoji ve vintage stylu vystavte domácí knihovnu. Zvolte si jednoduchý dřevěný regál, který zaplněníte vaší sbírkou knih.

3. Vintage obývací pokoj a domácí galerie umění

Co by to bylo za vintage obývací pokoj bez domácí galerie umění? Zahrajte si na designéra a vytvořte si vlastní galerii. Pro tuto roli se hodí plakáty PRL designu (pokud si nemůžete dovolit originály, snadno seženete kvalitní dobové kopie), grafika nebo staré fotografie. Vneste do svého vintage obývacího pokoje trochu moderny a promíchejte styl svých nástěnných obrazů. Smíchejte seriózní grafiku s humornými plakáty a přidejte nádech historie v podobě starých rodinných fotografií nebo černobílých fotografií vašeho města z doby před desítkami let.

https://www.meble-bogart.pl/uploads/webp/products_clear/39912/wersalka-rozkladana-vigo21521.webp

NÁŠ TIP! Při plánování vlastní nástěnné galerie je dobré nakreslit si její rozvržení na velký kus kartonu nebo na kus plátna. To vám usnadní sladění různých forem rámečků tak, aby tvořily jeden celek.

Nezapomeňte na různé rámy, které budou třešničkou na dortu vaší domácí galerie. Kombinujte styly, vzory a barvy. Svět nekončí s černými nebo bílými rámečky. Nezapomínejte na zlaté akcenty a akcenty z přírodního dřeva.

4. Osvětlení jako dekorace

I předměty, které mají mít vyloženě praktickou funkci, mohou být dekorativní. To je případ osvětlení. Lustry ve vintage stylu jsou malá umělecká díla, která doplní charakter vašeho interiéru. Pokud nevíte, jaký lustr se hodí do obývacího pokoje ve vintage stylu, inspirujte se v albech interiérového designu, která prezentují styl 50., 60. a 70. let. Najdete tam spoustu skleněných stínidel. Vhodné je průhledné sklo, mléčné sklo, kouřové sklo nebo tónované sklo. Pro vintage a retro lustry jsou charakteristické intenzivní barvy a kovové, chromované nebo lakované kování.

5. Síla příslušenství

Každý interiér je třeba doplnit, proto vám prozradíme, jaké doplňky se hodí do obývacího pokoje ve vintage stylu.

https://www.meble-bogart.pl/uploads/webp/products_clear/23084/kanapa-penelope-slim155210.webp

Především textil! Dekorační polštáře s geometrickými potisky oživí každý interiér. Sáhněte po těch, které jsou plné živých a výrazných barev. Ačkoli vintage styl příliš nehýří barvami, výrazné barevné doplňky váš interiér oživí. Tyto barvy rozumně slaďte se základní barvou nábytku, stěn a podlahy. Dbejte na takové prvky, jako jsou plédy a deky, které interiér nejen zútulní, ale také oživí.

Vintage styl jsou také nejrůznější drobnosti. Králem doplňků v tomto stylu je umělecké sklo, jehož léta slávy v Česku spadají právě do období komunismu. V té době vznikala v českých sklárnách skutečná umělecká díla, o která se dodnes přetahují sběratelé na aukcích. Naštěstí nemusíte utrácet celé jmění, abyste si takové cennosti pořídili. Moderní výrobci dekorativních předmětů nabízejí výrobky inspirované starými vzory. Obývací pokoj si tak můžete vyzdobit ve vintage stylu za málo peněz.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články