• Průvodce

aktualizováno

Konferenční nebo kávový stolek – který si vybrat?

Vytvoření relaxační zóny v obývacím pokoji je poměrně náročné. Je třeba mít k dispozici pohodlné sezení a praktické místo na odložení dálkového ovládání, novin, občerstvení a nápojů. Který z nábytku je pro tento úkol vhodnější: konferenční nebo kávový stolek?

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaký je rozdíl mezi konferenčním a kávovým stolkem?
  • Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?
  • Na co byste měli brát ohled při výběru nábytku do interiéru?

Konferenční nebo kávový stolek? Jaký nábytek bych si měl/a vybrat do obývacího pokoje?

Základem obývacího pokoje je pohovka (případně rohová sedací souprava). V závislosti na prostoru, který je v místnosti k dispozici, k němu lze připojit pohodlné křeslo nebo dokonce dvě. V menších interiérech se více hodí kompaktní taburety, které lze podle potřeby přeskládat.b.

Takový nábytek vám umožní mít dostatek míst k sezení pro celou rodinu i pro návštěvy. Tento prostor však nelze pohodlně využívat bez plochy, na kterou si můžete odložit šálek čaje, misku s občerstvením nebo alespoň knihu. Jaký nábytek se pro tyto účely vyplatí koupit: konferenční stolek nebo kávový stolek?

Kávový stolek – šikovný a velmi stylový pomocník

Obecně se má za to, že hlavní rozdíl mezi těmito kusy nábytku spočívá v jejich výšce. Kávový stolek je miniaturní verze stolu, a proto je vyšší a štíhlejší než stolek konferenční.

Stejně častý je názor, že konferenční stolky jsou praktičtější než kávové stolky. Často obsahují pod horní deskou poličku na různé potřeby.

Když se seznámíte se sortimentem obchodu Nábytek Bogart, zjistíte, že takové rozdělení je velkým zjednodušením. Jak se tedy rozhodnout, který nábytek lépe doplní obývací pokoj: konferenční nebo kávový stolek? Zde je několik návrhů!

Klasikou mezi kávovými stolky jsou modely s deskami ze:

  • dřeva (překližka nebo MDF)
  • skla
  • mramoru nebo materiálu, který věrně napodobuje jeho vzhled

Obvykle je umístěn na kovovém rámu. Díky této konstrukci jsou kávové stolky velmi lehké – nejen opticky. Lze je libovolně přesouvat.

Tento typ nábytku je menší než konferenční stolek. Není obtížné naplánovat jeho uspořádání v prostoru místnosti. Takový pomocník může stát před pohovkou nebo přímo vedle ní.

DOBRÉ VĚDĚT! Můžete si koupit sadu dvou a někdy i tří kusů v sadě. Každý stůl, který ji tvoří, má stejný vzhled, ale jinou velikost. Toto řešení umožňuje skrýt moduly – jeden pod druhým. Tři kusy nábytku můžete využívat při společenských setkáních a jeden pro každodenní použití.

Za zmínku stojí designový vzhled kávových stolků. Jejich design je zdánlivě jednoduchý, ale přitahuje pozornost. Chuť při konstrukci modelů s kovovou základnou spočívá ve způsobu, jakým je tvarována, což je dáno geometrií.

Černý základ se hodí do industriálních, boho i scandi aranžmá. Lesklé provedení se bude skvěle hodit ke klasickým i moderním interiérům, stejně jako k elegantním aranžmá ve stylu New York nebo glamour.

DOBRÉ VĚDĚT! Moderní kávové stolky mají často podobu „krabice“. Mohou být vyplněny zásuvkami nebo uspořádáním složeným z přihrádek a uzavřených úložných prostorů. Takový nábytek je funkční a má potenciál stát se hlavní ozdobou vašeho interiéru.

Jaká je nevýhoda kávových stolků? Určitě je to malý prostor na jejich horní desce. V této oblasti je pro ně obtížné konkurovat konferenčním stolkům.

Konferenční stolek – velmi pevný kus nábytku pro různé účely

Mnoho lidí si konferenční stolky spojuje s tradičním designem. Obecně se vyznačují poměrně masivní a pevnou dřevěnou konstrukcí. Současné modely však snadno najdou uplatnění v moderních i industriálních interiérech. Snadno najdete modely, které ve své konstrukci používají kov a sklo.

Konferenční stolky mají obvykle větší rozměry a jsou těžší než kávové stolky. To neprospívá časté změně jejich umístění v obývacím pokoji. Pro takový kus nábytku je třeba najít optimální umístění a volný prostor kolem něj.

DOBRÉ VĚDĚT! Takový model lze umístit před pohovku a v případě potřeby jej přisunout ke stěně, aby se uvolnilo místo. Jeho obecně obdélníkový tvar umožňuje tuto konfiguraci, aniž by byly ohroženy estetické a funkční kvality uspořádání.

Konferenční stolky mají často pod horní deskou polici. Ta lze použít k uložení předmětů, které by měly být po ruce, ale ne nutně na stolku.

Stále si nejste jisti, který kus nábytku je praktičtější: konferenční stolek nebo kávový stolek? Při rozhodování vám může pomoci znalost jednoho důležitého faktu. Mnoho konferenčních stolků lze rozložit. To je možné díky rozšiřující vložce, která zvětšuje plochu jejich horní části. U některých modelů je také možné zvednout horní desku, což umožňuje jíst skutečně pohodlně..

S tímto nábytkem může pohodlně stolovat i malá rodina. Při větších příležitostech získáte po rozložení několik míst pro hosty navíc.

Sečteno a podtrženo: co bude lepší volbou, konferenční stolek nebo kávový stolek?

Kávové stolky jsou lépe polohovatelné, takže se lépe hodí do malého obývacího pokoje. Konfereční stolek může zabírat veškerý dostupný prostor a omezovat volnost pohybu kolem něj.

Hledáte designový nábytek, který by vylepšil váš interiér? Kávový stolek splní vaše očekávání. Záleží vám na úložném prostoru? Nebo je pro vás cenná možnost získat další místa u stolu? Vašim potřebám bude lépe vyhovovat konferenční stolek.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 1 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články