• Místnosti
  • Obývací pokoj
  • Průvodce
  • Styly

aktualizováno

Obývací pokoj ve stylu Nordic- jaké jsou 4 nejdůležitější vlastnosti?

Minimalismus v kombinaci s funkčností, jednoduchostí a klidem. Zní to jako popis relaxační zóny v exkluzivním wellness centru? Ne, to jsou prvky charakteristické pro obývací pokoj zařízený podle zásad skandinávských trendů! K vysvětlení rostoucí obliby stylů, jako je hygge, lagom nebo new nordic, stačí několik jednoduchých slov. Chcete si po celodenní práci odpočinout v harmonickém, tlumeném interiéru? Zjistěte tedy, jaké jsou nejdůležitější vlastnosti obývacího pokoje v severském podnebí, a pak je přeneste do svého domova!

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak rozlišit styl Nordic od skandinávského stylu.
  • Které barvy se nejlépe hodí do obývacího pokoje ve stylu Nordic.
  • Jaké látky vybrat do obývacího pokoje ve stylu Nordic
  • Jak vybrat nábytek a doplňky ve stylu Nordic?

Jaký je rozdíl mezi klasickým skandinávským a nordic stylem?

Díky stále rostoucí oblibě interiérových stylů pocházejících ze Skandinávského poloostrova je snadné se v nich ztratit. Ale nebojte se! Níže najdete krátký seznam, který vám pomůže rozlišit dva nejoblíbenější trendy: klasický skandinávský a nordic styl, který je v Česku známý již řadu let.

https://www.meble-bogart.pl/uploads/webp/products_clear/47527/komplet-wypoczynkowy-lazuro49091.webp

Skandinávský styl, původně odvozený od švédského stylu, je dobře známým předpokladem:

  • Světlé, tlumené barvy – převládá šedá, bílá a béžová;
  • Nábytek a doplňky z přírodních materiálů (především dřeva);
  • Diskrétní, minimalistické dekorace. V tomto případě méně znamená více!

Měli byste se při zařizování obývacího pokoje v severském stylu těmto předpokladům bránit? Ne! Nechť základ uspořádání zůstane stejný. Větší pozornost však věnujte vybranému nábytku a doplňkům. Měly by být co nejvíce spojeny s dalekým severem a ještě silněji odkazovat na přírodu:

  • Vybírejte látky se zvířecími nebo rostlinnými motivy;
  • Než si koupíte nový stolek nebo křeslo, vydejte se na vzrušující lov do starožitnictví! Restaurování starého nábytku a doplňků je v souladu se severským duchem;
  • Využijte sílu barev! Rozbijte tlumené pozadí výraznější barvou. Vyberte si takovou, která se často vyskytuje v přírodě, například zelenou, červenou, tmavě modrou nebo žlutou.
https://www.meble-bogart.pl/uploads/webp/products_clear/52657/zestaw-mebli-do-salonu-madison---system-e31341.webp

Barvy v obývacím pokoji ve stylu Nordic

Již víte, že obývací pokoj ve stylu nordic se barevně příliš neliší od interiérů zařízených podle zásad jiných stylů pocházejících ze Švédska, Dánska nebo Norska. Světlé, tlumené pozadí je někdy přerušeno výraznou barvou. Čím se tedy vyznačuje severský obývací pokoj? Severský interiér se neobejde bez… matné černé! Nechte ho zobrazit na doplňcích, např. na rámu obrazu, květináči nebo lampě. Černá barva se v tomto provedení velmi dobře hodí k ostatním přírodním barvám a ke dřevu.

DOBRÉ VĚDĚT! Pokud máte rádi odvážné kombinace, ale přesto chcete, aby váš interiér zůstal harmonický a klidný, zvolte… matný černý nábytek z lakovaného dřeva! Můžete je snadno vyvážit teplými tóny zbytku zařízení a váš obývací pokoj se stane útulným a zároveň velmi originálním.

Interiérové doplňky ve stylu nordic, které zútulní váš obývací pokoj

Interiéry ve stylu nordic by měly vyzařovat přirozenost a harmonii. Takového efektu dosáhnete, pokud zavedete vhodně zvolené doplňky. Důležitý je nejen materiál, ze kterého jsou vyrobeny, ale také jejich tvar. V severském obývacím pokoji si můžete dovolit například vzorované textilie. Květinové polštáře, závěsy s geometrickými vzory nebo deka se zvířecím potiskem oživí interiér, dodají mu svěžest a charakter.

https://www.meble-bogart.pl/uploads/webp/products_clear/42212/nowoczesny-naroznik-do-salonu-luis-z-pufa57521.webp

Dáváte přednost tlumenějším řešením? Pohrajte si s texturou doplňků! Vyberte si např. béžové nebo šedé povlaky na polštáře z měkké látky, které budou uspořádány do jemných vln. Nebo si vyberte odvážnou reliéfní látku!

Svůj obývací pokoj nordic můžete také doplnit stylovými svíčkami nebo minimalistickými plakáty.

DŮLEŽITÉ! Nezapomeňte, že dobré osvětlení je důležité v každém interiéru ve stylu nordic! Proto se ujistěte, že máte v obývacím pokoji správný počet lamp. Nezapomeňte na rostliny – jejich přítomnost je součástí vytváření harmonické atmosféry v interiéru.

Materiály, které nesmí chybět v obývacím pokoji ve stylu nordic!

Pokud uvažujete o zařízení obývacího pokoje ve stylu nordic, pravděpodobně přemýšlíte o nábytku ze dřeva! Není nic lepšího než dřevo, které zateplí interiér a zároveň navodí atmosféru klidu a harmonie. Pokud se však rozhodnete pro dřevěný nábytek, dbejte na to, aby byl lehký. V severském interiéru vypadají dobře například smrk, borovice nebo bříza. Ušetřete interiér těžkých materiálů (např. z dubu).

A co příslušenství? Můžete si vybrat jeden ze 2 oblíbených konceptů. Pokud chcete, aby byl váš obývací pokoj moderní a trendy, zvolte detaily z barevného kouřového skla. Dáváte přednost zdůraznění útulného charakteru interiéru? Vyberte si porcelán s retro vzory! Porcelánové vázy, talíře a šálky jsou ve velké míře ve stylu Švédska.

Obývací pokoje ve stylu nordic přitahují svou skandinávskou jednoduchostí a harmonií, kterou prohřívají měkké a příjemné doplňky. Při zařizování interiéru v tomto stylu stačí mít na paměti základní zásady. Stejně jako u každého stylu pocházejícího ze Skandinávie je důležité zdůraznit ekologický charakter interiéru. Zvolte tlumené barvy stěn a světlý dřevěný nábytek. Doplňte vzhled zajímavými textiliemi, lucernami nebo kobercem s květinovými či zvířecími motivy. Díky tomu bude váš obývací pokoj místem, kde budete rádi trávit čas!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články