• Místnosti
  • Obývací pokoj
  • Průvodce

aktualizováno

Pastelové odstíny v obývacím pokoji? Rozveselte svůj interiér!

Pastelové barvy v obývacím pokoji mohou během několika okamžiků rozjasnit a dodat interiéru pozitivní nádech. Podívejte se, jak můžete změnit svůj interiér malými změnami pomocí pastelových odstínů. Připravili jsme pro vás několik hotových návrhů s pastelovými barvami v hlavní roli.

V tomto článku se dozvíte:

  • Co jsou to pastelové barvy a do jakých místností se hodí?
  • Jak použít pastely při úpravě stěn v obývacím pokoji?
  • Je pastelový nábytek dobrý nápad?
  • Jak můžete vytvořit pastelový obývací pokoj pomocí textilií a doplňků?

Pastelové barvy a jejich síla

Pastelové barvy nejsou nic jiného než různé odstíny základních barev, které byly zesvětleny bílou barvou. Přidáním bílého barviva získají barvy jemný a delikátní charakter. Často (ale podle našeho názoru neprávem) jsou pastelové odstíny přisuzovány výhradně dětem a jsou považovány za vhodnější pro dětské pokoje než například pro obývací pokoje. Je to škoda, protože obývací pokoj v pastelových barvách bude mnohem veselejší. Relaxace v obývacím pokoji, kterému dominují pastelové barvy, bude účinná a vy se lépe uvolníte a budete optimističtější. A pastelové barvy nejsou jen růžové nebo modré!

Pastelové stěny v obývacím pokoji

V době, kdy je většina katalogových showroomů vymalována bílou nebo šedou barvou, se nápad vymalovat tuto místnost pastelovými barvami zdá být neobvyklý. Pastelové stěny jsou odvážným krokem, ale toto řešení má mnoho výhod. Zaprvé, pastelové barvy na stěnách rozjasní interiér a opticky ho zvětší. Druhou věcí je optimistická nálada, která doprovází pastelové odstíny. Pastelové barvy se nezastaví u růžové. Můžete zvolit pastelově zelenou, jemně fialovou a dokonce i pastelově žlutou a oranžovou.

Pokud se obáváte, že pastelové barvy budou v obývacím pokoji převládat, vymalujte vybraným odstínem jen jednu stěnu. To pomůže udržet rovnováhu. Do páru však volte světlé barvy – nejbezpečnější je zkombinovat pastelovou stěnu s bílou nebo velmi světle šedou.

https://www.meble-bogart.pl/uploads/webp/products_clear/53926/wersalka-rozkladana-leandra41155.webp

Jedna barva nestačí? Co třeba dvoubarevná nebo vícebarevná stěna? Rozdělte stěnu na zóny, oddělte je malířskou páskou a poté jednotlivé části natřete barvou podle vlastního výběru. Efekt bude elektrizující!

Pokud jde o pastelové stěny, máte na výběr další možnost. Tapety! Před několika lety se vrátily na scénu a vzory, které jsou v současné době na trhu k dispozici, jsou opravdu velmi dobré. Nemusíte se bát nápadů z 90. let, můžete si vybrat mezi tapetami s přírodní nebo městskou krajinou nebo modernějšími, geometrickými vzory.

Nábytek v pastelových barvách

Toto je návrh pro odvážné. Koneckonců, nový nábytek do obývacího pokoje si nekupujeme každý rok. Pokud jste však rozhodnuti pro pastelové barvy a cítíte se v jejich společnosti dobře, pak bude pohovka a křesla v těchto odstínech hitem! Může to být růžová pohovka, na kterou naaranžujete polštáře v kontrastních odstínech pastelově žluté nebo mátově zelené barvy. Nebo můžete udělat pravý opak – na zelenou nebo pastelově modrou pohovku umístit polštáře a koberečky v kontrastních odstínech. Pokud hledáte harmonii a dáváte přednost homogennímu uspořádání, můžete soupravu doplnit křesly ve stejné barvě jako pohovka. Pokud však máte duši umělce a nebojíte se odvážných řešení, zvolte tento nábytek v různých pastelových odstínech.

Právě jste začali své dobrodružství s pastelovými barvami a nejste si jisti, zda je pro vás sedací souprava v pastelových barvách vhodná? Nebojte se – proč nezačít s dekorativním taburetem v této barvě?

https://www.meble-bogart.pl/uploads/webp/products_clear/22857/nowoczesny-naroznik-annabelle46144.webp

Vyberte si textil!

Neexistuje snadnější způsob, jak rychle a levně změnit svůj pokoj, než vybrat nové textilie. Stačí nové závěsy, pár měkkých přikrývek a polštářů a interiér získá nový náboj. Pokud máte rádi útulnou atmosféru, nezapomeňte v obývacím pokoji na měkký koberec v pastelových barvách.

TIP: Při výběru obývacího pokoje v pastelových barvách se nemusíte soustředit jen na jeden odstín. Interiér získá mnohem veselejší ráz, když zkombinujete několik variant těchto barev.

Na textiliích je skvělé, že je lze snadno vyměnit a během chvilky změnit interiér. Skvělá volba, pokud potřebujete časté výměny, ale nechcete utrácet celé jmění.

Síla příslušenství

Nezapomeňte, že na vzhled vašeho interiéru mají velký vliv také doplňky, jako jsou stínidla, vázy, dekorativní figurky, fotografie a obrazy. Zajímavým nápadem jsou skleněná stínidla, která při osvětlení žárovkou krásně prosvětlí místnost a zvýrazní pastelovou barvu skla. Nezapomeňte na drobné detaily. Na stůl umístěte skleněné nebo keramické vázy v pastelových odstínech. Pokud máte rádi řezané květiny, ujistěte se, že vaše vázy nejsou prázdné. V květinářstvích je k dispozici spousta květin v krásných barvách.

Vneste do svého obývacího pokoje radost a pozitivní energii také pomocí umění. Vytvořte si vlastní galerii v obývacím pokoji. Máte spoustu možností – můžete se poohlédnout po hotových plakátech v pastelových barvách nebo se možná sami zajímáte o fotografování a máte na disku nějaké vlastní fotografie? Pokud umíte dobře pracovat s grafickými programy, můžete své fotografie upravit tak, aby na nich převládaly pastelové odstíny. Ale nebojte se, na trhu je k dispozici spousta hotových návrhů – výběr je opravdu velký. Vyberte si správné rámečky pro fotografie a grafiku – dobře se hodí světlé barvy. Černá barva dominuje a působí ponurým dojmem. A proto si zařizujeme veselý obývací pokoj v pastelových barvách!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články