• Ložnice
  • Místnosti
  • Průvodce

aktualizováno

Vyvarujte se těchto chyb při výběru postele!

Je čas vybrat si postel do ložnice! Myslíte si, že je to jednoduchá záležitost? Podívejte se, jakým chybám se můžete při výběru postele vystavit, a zjistěte, jak se jim vyhnout. V tomto článku vám poradíme, jak si vybrat ideální postel do ložnice.

V tomto článku se dozvíte:

  • Na co si dát pozor při výběru postele do ložnice?
  • Jaké chyby se vám mohou stát při výběru postele?
  • Jak se vyhnout nejčastějším chybám při nákupu postele do ložnice?

Design interiéru – využijte zkušenosti někoho jiného!

Chyby při výběru postele se mohou stát každému – nebojte se. Vybavení domova je obrovský úkol, který vyžaduje mnoho zkušeností. Přesto nezaručuje stoprocentní úspěch, protože je třeba věnovat pozornost tolika aspektům, které je třeba předvídat, že chyby nejsou ničím neobvyklým. Vyplatí se však využít cizích zkušeností a využít je, až budete stát před úkolem vybavit svůj interiér. Jakých chyb se tedy můžete při výběru postele dopustit?

Špatná velikost postele

To je první věc, na kterou je třeba si dát pozor. I když jste svobodní a plánujete dlouhodobě žít sami, doporučujeme ze zkušenosti pořídit si postel o délce alespoň 140 cm. Zaprvé, úzká postel, a už vůbec ne ta, která má 90 cm, vypadá ve stylové ložnici dost chudě a nebudete mít plný komfort lenošení na pohodlné matraci. A nakonec… nikdy nevíte, co se stane. Možná budete hostit někoho, s kým strávíte noc!

Druhým faktorem je postel pro páry. Standardní minimální doporučená velikost lůžka je 160 cm, ale na trhu jsou k dispozici i verze 180 a 200 cm. Pro kterou z nich se rozhodnout? To závisí na řadě otázek. Zaprvé, jaký prostor máte k dispozici? Je vaše ložnice malá 10 m2, nebo je to vyloženě obývací pokoj, kde si můžete dovolit velkou postel? V těchto nejmenších ložnicích pravděpodobně nebudete mít příliš na výběr – 160 cm je maximální šířka, kterou si můžete dovolit. Jinak by se do pokoje kromě postele pravděpodobně nic jiného nevešlo – ani skříň, ani noční stolek. Když je ale vaše ložnice opravdu velká, zvažte, na jak velké posteli se vám bude pohodlně spát. Máte děti, které k vám v noci rády chodí? Jste vy a vaše polovička štíhlí lidé, kteří nepotřebují mnoho prostoru? Spíte v jedné kompaktní poloze, nebo zabíráte v posteli hodně místa? Dejte všechny tyto body dohromady a rozhodněte se pro šířku postele.

Špatná matrace – první krok k problémům se zády

Druhým hříchem, kterého se při výběru postele dopouštíme, je špatná matrace. To je pravděpodobně ještě důležitější než šířka postele a berte to vážně. V první řadě nešetřete na matraci a vyberte si tu nejkvalitnější. Vybrat si můžete pěnové nebo pružinové matrace v několika variantách, případně matrace smíšené. Podle toho zvolte tvrdost matrace.

Pro tip: Tuhost matrace volte podle své tělesné hmotnosti. Čím více vážíte, tím tvrdší by měla být vaše matrace.

Ujistěte se, že je vaše matrace vyrobena z antialergických a antibakteriálních materiálů. V posteli strávíte podstatnou část svého života, a proto jsou tyto aspekty neméně důležité než samotná tvrdost matrace.

Potřebujete další úložný prostor?

Možná vás uchvátil krásný design postele na nožkách, ale nakonec jste zjistili, že každý úložný prostor ve vašem bytě je na pováženou. Co teď? Abyste tomu předešli, položte si hned na začátku otázku, zda je pro vás vhodná postel se zásuvkami, nebo s jedním velkým úložným prostorem? Tam můžete uložit další lůžkoviny, oblečení nebo jiné předměty, které chcete mít v ložnici po ruce.

Správná výška a tvar opěrky hlavy

Přemýšleli jste někdy před koupí tohoto kusu nábytku o opěrce hlavy postele? Ne? Dovolte nám, abychom vám dokázali, že na tom záleží! Pokud rádi sedíte v posteli, například při filmových večerech nebo s oblíbenou knihou v ruce, zaručujeme vám, že pohodlný a měkký podhlavník je pro vás jako stvořený. Dobře tvarovaný látkový podhlavník je také skvělým řešením pro matky, které v posteli kojí své malé děti.

Zvažte také umístění postele a podle toho zvolte výšku čela postele. Pokud bude postel umístěna u stěny, na této výšce tolik nezáleží. Pokud však uspořádání vaší ložnice vyžaduje, aby postel byla umístěna pod oknem – nebo jen částečně pod ním, nesmí být opěrka hlavy příliš vysoká. Její horní okraj by neměl přesahovat linii parapetu. Nebude to vypadat esteticky a navíc omezíte světlo.

A jaký materiál postele byste měli zvolit?

To je další past, do které se můžete chytit. Na jedné straně sníte o krásných postelích s čalouněním, ale na druhé straně máte pocit, že udržet je v čistotě bude náročné? Správně – vybírejte podle toho, jak budete nábytek používat. Pokud naopak máte malé děti, bude pravděpodobně mnohem lepší volbou postel s měkkým čalouněním, protože snížíte riziko otlaků o tvrdý rám. A co ta čistota? No – něco za něco. Odpovězte si na otázku, co je pro vás důležitější.

Špatně sladěný styl postele s celkovým interiérem

Často se stává, že vás nadchne kus nábytku v katalogu nebo v obchodě, a aniž byste se podívali na celý kontext bytu nebo konkrétní místnosti, rozhodnete se ho koupit. A teď si představte, že si koupíte čalouněnou postel královské velikosti, ale vaše ložnice bude královstvím jednoduchého skandinávského stylu, kde jsou jednoduché tvary, tlumené barvy, dřevo a obecně se tam toho moc neděje. Proto je tak důležité řídit se při těchto úpravách počátečním stylem. Přesto se však chyby při výběru postele dají vždy nějak napravit, takže se příliš nestresujte.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články